Naša vina
Škrlet
Sorta koja je u jednom trenutku gotovo nestala zbog zanemarivanja njezinih svojstava i mišljenja kako sorta nema dovoljno potencijala da se od nje proizvedu kvalitetna vina. Bijela sorta, karakterizirana nježnom aromom i istaknutim bouquetom. Vino je lagane svijetlo žute boje koja u svojim nijansama naginje prema zelenoj boji. Uvijek umjerenog alkohola i ugodno kao ljetno vino, no i u zimskim danima pokazati će svoj puni sjaj i toplinu koju daje uz odgovarajuće posluživanje.
Kombinacija s jelima: jela od bijelog mesa, ribe i morski specijaliteti te hladne salate.
Temperatura posluživanja: 10 – 12 °C.
Chardonnay
Svjetski poznata sorta izvrsno se udomaćila i u našem Moslavačkom kraju, gdje pokazuje svoju punu raskoš i snagu kako u vinogradu gdje očarava jednostavnošću uzgoja, a u čaši daje snažna i ugodna vina specifične lagane arome. U određenim godinama zaista pokazuje jako dobre rezultate uz visoke šećere i dobre omjere kiselina. Izuzetno plemenito bijelo vino snažnog tijela uz osjet svježeg voća.
Kombinacija s jelima: jela od bijelog mesa, meso (svinjetina, tamno pečeno meso), ribe (riječna i morska) i morski specijaliteti, salate
Temperatura posluživanja: 10 – 12 °C.
Graševina
Kao najraširenija sorta u kontinentalnoj Hrvatskoj jednostavno nismo ju mogli zaobići u našoj ponudi, i zapravo u ovom trenutku sorta je to koja po broju trsova prevladava u našem vinogradu. Izuzetno voćnog okusa, ugodna kao mlado vino a sa starenjem u boci dobivaju se zanimljivi rezultati. Slamnatožute boje i najčešće suho prema ostatku šećera te srednjeg sadržaja alkohola.
Kombinacija s jelima: sirevi, govedina, suhomesnati proizvodi, paprikaši, predjela,
Temperatura posluživanja: 10 – 12 °C.
Rajnski Rizling
Također jedna svjetski poznata sorta, potencijalom možda i najjača sorta u našem vinogradu, ali nikako ne treba postavljati predrasude i velike razlike između vina. Sorta za koju je već uobičajeno da ju se naziva „kralj kiselina“, već u prvim danima fermentacije pokazuje voćni bouquet, koji se starenjem u boci izuzetno pojačava i razvija. Ovisno o terminima berbe (i mogućim napadima plemenite plijesni) boja vina je od svijetle do slamnato žute, uz na momente vidljivi zeleni odsjaj.
Kombinacija s jelima: juhe s gljivama, čobanci, predjela, riba,
Temperatura posluživanja: 10 – 12 °C.
HASKAP – vino od sibirske borovnice
Voćno vino koje svojom intenzivnom ljubičasto-crvenom bojom može stati uz bok bilo kojem „punokrvnom“ crnom vinu, a intenzitetom i kompleksnošću mirisa parirati svakom tramincu i sauvignonu. Punog okusa, naglašene svježine, uz slatki završetak koji još dugo traje u ustima. Uzimajući u obzir zdravstveno pozitivni potencijal koji sadrži sibirska borovnica smatramo da umjereno konzumiranje vina od sibirske borovnice doprinosi općem pozitivno psiho-fizičkom stanju.
Prema nama dostupnim spoznajama, to je voćno vino koje se ne proizvodi nigdje u svijetu (ispravite nas ako griješimo!), i koje zasigurno ima svoju budućnost u svijetu voćnih vina. Na prvim stručnim kušanjima i izložbama oduševilo je enologe, a također i široku publiku građana koji su imali priliku probati ovaj novi proizvod po prvi put u životu.